Kallelsen till guds rike

2011-07-03

Markus 2. v. 13-17
Dagens bön - gör den till din bön!
Jesus Kristus, som inbjuder oss att följa dig, gör oss öppna och beredda, så att vi känner igen din kallelse och med förtröstan tar emot det liv som du ger oss i ditt rike nu och i evighet. Amen.
Vi skall läsa verserna från Markus i två delar – v. 13 – 14 ”Och Levi steg upp och följde honom.”
Och Levi steg upp och följde Jesus! Så spännande – helt underbart! Är du beredd att stå upp och att lämna allting för att följa Jesus? Föreställ dig att du är där på vägen bredvid Genesarets sjö, du ser en man som sitter utanför tullhuset. Ja det är Levi, du känner igen honom. Han arbetar där nästan varje dag. Han är uppbördsman, han arbetar för Herodes Antipas som är landsfurste över provinsen Galiléen. Galiléen var en av den stora vägbanan i Palestina. Palestina var den landbro mellan Europa och Afrika; all landtrafik passerade genom Palestina. Levi är faktiskt inte alls för populär, många människor avskyr honom bara eftersom att han är uppbördsman – de tar alltid för mycket skatt och deras vänner är mest andra uppbördsmän!
Och där kommer Jesus, han går längs sjön och, på vägen, undervisar han alla människor som samlats omkring honom. Jesus gör precis som rabbinerna som talar med människor som följer dem och undervisar dem: men rabbinerna liknar inte alls Jesus, de är så självupptagna och känner sig så betydelsefulla!
Föreställ dig att du har lyssnat när Jesus undervisade folkmassan, helt underbart. Ja, han är allvarligt sinnad, men när man lyssnar till honom är det som Gud talar genom honom, det är fantastiskt! Och när Jesus såg på dig en gång plötsligt kände du att han älskade dig precis som du var – konstigt! Jesus är både viljestark och ödmjuk samtidigt! och där satt Levi, eller Matteus som vi kallar honom. Han var en man som kände sig ond i hjärtat. Jag tror att han visste vem Jesus var och under tiden hade lyssnat när Jesus talade, kanske vid utkanten av folkmassan. Något Jesus sade måste ha satt hans hjärta i brand. Minns du när Jesus sade, ”om någon törstar, så kom till mig och drick.”
Matteus var väldigt törstig! Kan jag fråga dig, ”Är du törstig? Är du törstig? Längtar du att få mer av Jesus? Längtar du att få mer av den helige ande? Är du törstig?
Levi kunde aldrig prata med de ortodoxa judiska ledarna, för dem var han en oren syndare! Jag hörde en sann historia för flera år sen om en kvinna som bodde i ett fattigt hamnkvarter i London. Hon hade besökt ett kvinnomöte i en närbelägen kyrka. Hon hade bott ogift med en kinesisk man som hade lämnat henne, men hon hade hans baby med sig. Hon tyckte om mötet och gick tillbaka den följande veckan. Kyrkoherden sade till henne, ”Du får inte komma igen nästa vecka.” Hon var ledsen och frågade varför inte? Kyrkoherden svarade, ”Om du kommer har de andra kvinnorna sagt att de inte kommer. ”Hon såg på honom och sade, ”Herre, jag vet att jag är en syndare, finns det någonstans där en syndare är välkommen?” Lyckligtvis hittade frälsningsarmén henne och hon kom till frälsning i Jesus.
Det var precis det problemet som Matteus hade innan han mötte Jesus, den man som kom till världen för att frälsa de som var förlorade – en vän till syndare! Det var Jesus som sade till Levi – ”Följ mig!”

Av alla lärjungarna kanske Matteus lämnade det mesta. Han bokstavligen talat hade överlämnat allting för att följa Jesus! Petrus och Andreas, Jacob och Johannes kunde ha återkommit till sina båtar. Men när Matteus lämnade sitt jobb som uppbördsman kunde han aldrig återkomma! Men Matteus vann mycket! - nu hade han fått ett rent samvete!
Kanske han var fattig nu och saknade lyxvaror, men nu vet han att han var älskad av Gud!
Han förlorade ett jobb som uppbördsman men hade nu ett mycket viktigare jobb. Faktiskt Matteus lämnade allting utom sin Penna! Matteusevangeliet finns tack vare att Matteus med sitt välordnade sinne förtecknade evangeliet om Jesus för dig och för mig.
Matteus gav upp allting för att följa Jesus och Gud välsignade honom! Hur mycket har jag, hur mycket har du, givit upp för att följa Jesus?
Bibeln sa att vi ska vara i världen men inte av världen! Jag undrar, jag bara undrar.
Sedan kommer vi till Markus 2 v.15-17 Om du försöker att förstå den skillnaden mellan Jesus och fariséerna finns här en förklaring!
Matteus och många av hans vänner vet att de var syndare medan däremot fariséerna tänkte att de var rättfärdiga och utan synd. Men det står i skriften i romarbrevet 3:23 –”alla har syndat och saknar härligheten från gud.” Det är bara när du och jag förstår att vi, liksom kvinnan i London i berättelsen, är syndare, verkligen vet att vi är syndare, som vi kan förstå att vi behöver förlåtelse. Det är lätt att tänka att i det förflutna har jag inte gjort väldigt mycket fel och att jag inte är en sådan syndare. Om det är så har du ett stort problem. Jag minns en reklam på tv-n för flera år sen av en kemtvätts affär – Först såg man en kille i en stilig mörk kavajkostym som såg så fin ut – sen plötsligt var kostymen vit och man såg fläckar över allt, fläckar som man aldrig såg när tyget var mörk! Ju närmare man kommer till ljuset ju klarare är det att man inte är fläckfri!
När du känner Guds härlighet, vem kan stå framför Gud bortsett från rening genom blodet av Jesus! Jag är övertygad om att Jesus längtar efter att tala med dig och mig idag. Kanske han ser på dig och säger igen – ”följ mig!” Frågan är, om Jesus sa det under vår tid av stillhet vad skall du svara? ”Är du beredd, som Matteus, att ge upp allting och följa honom?”

Vi ska sjunga om guds kärlek, och sen ska vi ha en tid av tystnat och söka guds ansikte.

Martin Poyser