meny
 
 
   
   
   
   
   
   
   

 

pix

  

Ett nådens år

2012-12-02   
 
1:a söndagen i advent
Joh. 18:36-37
Hur reagerar vi när något oväntat händer? Våra liv är ju ganska förutsägbara, men ibland händer något som bryter lunken. Det kan vara något som sker i vår omedelbara närhet, någon släkting eller vän som agerar på ett oväntat sätt. Det kan vara något i rikspolitiken, något av allt det som presenteras för oss i TV:s nyhetssändningar. Någon enstaka gång blir vi överraskade av världspolitiken. De flesta av oss minns tydligt var vi befann oss den dagen då de två tvillingtornen i New York föll, eller när president Kennedy mördades. Händelser som sätter spår i våra liv och som kanske förändrar våra liv.
Israels folk var förberett på att Gud skulle sända en Messias, en Frälsare. Ändå blev de helt tagna på sängen när Messias verkligen kom.
Här får vi lyssna till en liten sketch
Vilken skandal!
Ett spel som behandlar trivialt skvaller eller kvällspressens sensationer där skandalen är det viktigaste.
Berättare: Ordet var i världen, och världen hade blivit till genom honom, men världen kände honom inte. Han kom till det som var hans men hans egna tog inte emot honom. B Så upprörande!
C Vilket elände!
A Hon var med barn innan de gifte sig.
B Är det sant?
C Helt sant.
A Vilken skandal!
B Så upprörande!
C Vilket elände!
A Ja, ni vet förstås varför att de gifte sig till slut?
B Nej, vaddå?
A För att få folk att sluta prata.
C Som om folk inte kan lägga ihop två och två på egen hand.
A Vilken skandal!
B Så upprörande!
C Vilket elände!
A Har du förresten hört att han hade slutat sitt jobb?
B Nämen! C Med henne i det tillståndet?
A Precis! B Så upprörande!
C Vilket elände!
A Och vet ni vad mer jag hört?
B Berätta!
A De säger att Ordet har blivit människa.
C Lägg av!
A Jo, det är vad de säger.
A Vilken skandal!
B Så upprörande!
C Vilket elände!

När något oväntat sker behöver vi reflektera över det. Vanligtvis gör vi det genom att prata med andra. Men hur förmedlar vi de överaskande skeenden som drabbar oss? Vilka ord använder vi och vad betyder våra ord? Ägnar vi oss mest åt skvaller och att föra vidare ogrundade rykten eller bemödar vi oss om att vara respektfulla mot dem vi talar om? De som framträder i den lilla sketchen vi hörde, gottar sig mest i det spektakulära i vad som hänt. Och kanske är de som de flesta av oss är. Vi är nog alla lite förtjusta i skvaller.
Men nu ska vi gå över till en annan ovanlig händelse.
Jesus sade: ”Mitt rike hör inte till denna världen. Om mitt rike hörde till denna världen hade mina följeslagare kämpat för att jag inte skulle bli utlämnad åt judarna. Men nu är mitt rike av annat slag.”
Pilatus frågade: ”Du är alltså kung?” Jesus svarade: ”Du själv säger att jag är kung. Jag har fötts och kommit hit till världen för denna enda sak: att vittna för sanningen. Den som hör till sanningen lyssnar till min röst.

I dagens text står två makthavare öga mot öga. Vid ett första ögonkast ser det ut som om den ena har vunnit och den andra förlorat. Detta skulle kunna vara en scen från vilket land som helst och från vilken tid som helst. Olika personer och grupper kämpar om makten. Någon vinner och någon förlorar. När något liknande händer i vårt land går allt fredligt tillväga. Den som förlorar erkänner sig besegrad och börjar arbeta i opposition. I andra länder kan det gå det mer våldsamt till. Den som segrar vill inte ha några rivaler och låter helt enkelt avrätta alla som är emot honom. Jesus står i dagens text, bokstavligt talat, och skådar döden i vitögat. Det gäller att han lägger sina ord väl. Det tycks som om Pilatus är beredd att frige honom, om han svarar rätt. Men vad är det som är det rätta svaret?
Jesus har ingen önskan om att säga de rätta orden om får honom att slippa undan. Han är mer angelägen om att säga de rätta orden, de ord som får världen att förstå vem han verkligen är.
Se, jag står för dörren och bultar. Om någon hör min röst och öppnar skall jag gå in till honom och äta med honom och han med mig. har vi läst i en av dagens texter. Här är jag, säger Jesus. Jag knackar på ditt hjärtas dörr och vill komma in till dig. Nu är det ditt val om du vill öppna dörren och ta emot mig. Mitt i allt detta flöde av information som sköljer över oss varje dag, finns också de frågor som är livsavgörande för oss. Vem är jag? Vad vill jag med mitt liv? Vem låter jag ta makten över mitt liv?
Pilatus kunde nog känna att han, trots all sin makt, ändå hade mött sin överman. Nu möter han den person som inte blir rädd inför anhopningen av soldater och inför risken att bli dödad. Han blir inte rädd, därför att han har något inom sig som är starkare än alla världens soldater.
Den lilla åsnan som är med oss i gudstjänsten idag bär på en hälsning. Gud blev människa och kom hit för att leva med oss. Vi får ta emot hans inbjudan att leva med honom. Att lära känna den kraft som är starkare än alla soldater i världen och att få leva mitt i den kärlek som Gud kommer med. Den kärleken som övervinner allt och som kan förvandla oss själva och förvandla världen.
 
Kristina Färdeman