meny
 
 
   
   
   
   
   
   
   

 

pix

  

Guds rike är nära.

2012-12-09   
 
2:a söndagen i advent Matt 13:31-34

Om man läser hela kapitel 13 ser man att kapitlet består av sju liknelser. Alla sju har att göra med ”Guds rike” eller ”himmelriket” som är det alternativ ord som Jesus använder.
Hans lärjungar frågade honom: ”Varför talar du till dem i liknelser?”
Jesus svarade: ”Ni har fått lära himmelrikets hemligheter, men det har inte de andra. Jag talar till dem i liknelser, eftersom de ser utan att se och hör utan att höra eller förstå.”
Kristendomen kan bara förstås inifrån, bara när man lever i en personlig gemenskap med Jesus. Faktiskt citerade Jesus Jesaja – ”Även om ni hör, skall ni inte förstå, och även om ni ser, skall ni inte se.” Jesus hade precis samma problem som Jesaja hade. Jesus hade kommit med Guds ord till judarna. men de varken trodde honom eller brydde sig om vad han predikade. De trodde säkert inte att han var Messias!
Jag undrar då och då när Kristina, vår pastor, predikar, om Gud ger henne ett direkt ord till oss alla i Mariakyrkan, kanske vi `hör och hör, men inte förstår.´
Jag minns för flera år sen när jag predikade en gång kände jag att Gud ville tala till oss alla att vi måste gå ut i den helige andes kraft och vittna om Jesus.
Alla i kyrkan var snälla mot mig men jag kände att de tyckte inte att det var ett mycket brådskande ärende.
Jag pratade med Jörgen, vår förre pastor, som är min rådgivare, och han sade, `Martin, vi har hört det så många gånger under årets lopp att det finns en risk att vi hör och ändå inte hör..´
Kanske vi som predikar måste använda liknelser!
……………………………………………..
Liknelsen om rollatorn
Det var en man som hette Stig. En dag steg han upp klockan åtta på morgonen och tittade ut genom fönstret och såg nysnö över allt!
Å nej! sade han, jag måste gå till mataffären och hämta medicin från apoteket, det är absolut nödvändigt! Men jag vågar inte gå ut i snön, Jag kommer säkert att ramla! Stig blev mycket orolig. Sen hörde han sin granne gå ut – han öppnade dörren – ”Ursäkta att jag stör”, sa Stig, och berättade om sitt problem.
Grannen sade: ”Jag är på väg till jobbet, men jag har en rollator som du kan använda.”
Stig gick in till sta´n och kände sig mycket trygg och glad – han kunde ha alla saker i rollatorkorgen. Men inte bara det, han satt på rollatorn i Kvarnen och snackade med sin bäste vän.
Stig sa till sig själv – rollartorn har räddat mitt liv. Jag måste berätta om den till alla mina vänner. Vad har du att ge som vittnesbörd till grannen, släktingen och arbetskamraten?
Varför är vi tyvärr ofta så tysta – har vi inget att säga om Jesus?
Budskapet om att Gud älskar världen, dig och mig, det kan smälta det hårdaste hjärta till tacksamhet och glädje.
……………………………………………..
Tillbaka till Matteusevangeliet 13 som talar om Guds rike -
Vi har liknelser om såningsmannen, ogräset och fisknoten som är en varning att inte alla kommer att acceptera Jesus inbjudan att bli frälst och att tillhöra Guds rike. Men å andra sidan vet vi så väl ifrån Johannes 3:16 att Gud så älskade världen, och har lovat att de som tror på Jesus inte skall gå förlorade utan ha evigt liv. Gud älskar dig och mig fortfarande och älskar världen.
De andra fyra liknelserna i Matteusevangeliet 13 handlar om – senapskornet, surdegen, skatten och pärlan.
De första två talar om tillväxten av Guds rike, och de andra talar om att det viktigaste i hela världen är att vi söker efter att tillhöra Guds rike.
Senapsväxten i Palestina är inte som i Sverige, den kan faktiskt växa till över tre meter och locka till sig många små fåglar eftersom de njuter av de små svarta fröna.
Faktiskt ett senapskorn är inte det minsta fröet, ett cypressfrö är mindre; men i mellersta östern var senapsfröet ordspråksmässigt är ofta använt.
Judarna använde ordet senapskornet när de talade om det minsta brytningen i den ceremoniella lagen.
Jesus använde ordet i Matteus 17 – ”...om ni har tro, bara som ett senapskorn....”
Tillväxten av ett träd ofta är använt som en analogi av tillväxten av ett rike, liksom i Hesekiel 31:6, när han talade om ödet för assyrierna, hur det skulle gå för dem.
Sen använde Jesus liknelsen om surdegen när en kvinna bara tog lite jäst och hela degen genomsyrades och växte.
Jesus säger att vad som än händer Guds rike skall växa!
En oövervinnelig kraft hade trätt in i världen och ingenting kunde sätta stopp för att Guds rike skulle komma! Föreställ er en stor flod som strömmar och blir större och större; då och då rinner floden under jorden och man kan inte se den, men hela tiden växer och växer floden – ingen och ingenting kan sätta stopp för att Guds rike ska komma.
Men trots att all makt är i Guds händer har han valt att du, som hans lärjunge, ska vittna till andra som inte känner Jesus.
Det är du som skall berätta till dem om Guds rike. Häpnadsväckande!!
När vi tänker på liknelsen om surdegen ser vi att jästen totalt förvandlade degen. Liksom Jesus kan förvandla allting genom hans makt.
Den liknelsen talar inte bara om Guds rike men också om hur Jesus kan komma in i ditt liv och förvandla allt.
För flera veckor sedan låg jag i sängen och kunde inte sova.
Plötsligt påminde Gud mig att han hade varit med mig hela mitt liv sedan barndomen. Jag kände mig så tacksam! Sen tänkte jag på alla de som inte känner Jesus.
Det står i Romarbrevet 10:14-15 så här: `Men hur skulle de kunna åkalla den som de inte har kommit till tro på? Och hur skulle de kunna tro på den som de inte har hört? Och hur skulle de kunna höra, om ingen predikar? Och hur skulle några kunna predika, om de inte blev utsända?
Det står skrivet; hur ljuvliga är inte stegen av den som förkunnar det goda budskapet.”

Vi är alla kallade av Gud att vare budbärare för Guds rike. Kanske just du är den ende som kan nå din granne, din vän med budskapet om frälsning och tro på Jesus Kristus.

Bön
Frälsningens gud, öppna ditt rike för oss, gör oss frimodiga och vaksamma i bön och i väntan till dess du kommer, du som är rättfärdig och barmhärtig. I Jesu namn.
Amen.


Nu ska vi ha en tid av tystnat för att söka Guds ansikte.
 
Martin Poyser