meny
 
 
   
   
   
   
   
   
   

 

pix

  

Den yttersta tiden

2013-11-10   
 
Matt. 24: 3-14
Yttersta dagen en glädjedag bliver, sjunger vi i en gammal psalm. Och vi har kanske lite svårt att hålla med om det. Speciellt idag när vi läst om hur Jesus målar upp bilden av den yttersta tiden. Det är en mycket negativ och skrämmande framtid han målar upp för oss. Detta kan inte vara mycket att vänta på och glädjas åt. Men vi kan känna igen oss i hans beskrivning. Tecknen finns där. En dyster dag kan vi känna att det är vår tid han talar om. När vi öppnar vår tidning eller sätter oss framför TV-nyheterna. Folk ska resas mot folk, Kristna ska utlämnas till att plågas och dödas, laglösheten tilltar och kärleken kallnar. En alldeles vanlig dags nyhetssändningar kan innehålla exempel på allt detta. Och det är många som säger sig, att nu är det dags. Nu är den yttersta tiden här.
Ser vi tillbaka lite i historien så kan vi se att människor tänkt likadant under nästan hela den tid som gått i kristendomens historia. Det har alltid funnits anledning att misströsta. Krig har alltid funnits. Människor har plågat varandra på det ena sättet mer fantasifullt än det andra. Och gång på gång har det förkunnats att nu är den yttersta tiden inne. Nu är det dags att förbereda sig på Jesu ankomst. Eller är det dags att drömma om en bättre värld.
Viska du vind om en bättre jord
långt ifrån hunger och plåga
Av uppståndelsens kött blev tomma ord
av anden en tynande låga

Så sjöng Elisabeth Hermodsson för många år sedan i en sång som fortfarande är aktuell. Och hon fortsätter:
Viska du vind om en bättre jord
uppståndelsens kött är bjudet
Det ruttnar på öppna marknadens bord
dollarn ger högsta budet

Den text vi läst utspelas när Jesus står tillsammans med sina lärjungar och tittar på Jerusalems tempel. De har just lämnat templet och är på väg till Olivberget. Och Jesus säger till dem: Se på allt detta, sannerligen, här kommer inte att lämnas sten på sten, allt ska brytas ner. Sedan kommer vår text då lärjungarna frågar, Säg oss, när ska detta hända? Och vad blir tecknet? Och då målar Jesus upp denna skrämmande syn av framtiden. Och vi vet att han i stora delar talar om sig själv. De följande kapitlen i Matteus berättar så om Jesu lidande och död. För lärjungarna som fanns mitt i allt detta kan inte Jesus lära framstått som särskilt attraktiv. Just nu verkar de bestå mest av lidande och elände.
Ändå stannar de kvar. Visserligen blir de mycket skrämda när alla händelser runt Jesus död rullar igång. Petrus kommer att förneka sin mästare och de andra lärjungarna gömmer sig bakom stängda dörrar. Men när de väl fått ta emot Anden ge de sig ut och förkunnar. De kommer alla att få sin beskärda del av lidande men de ger inte upp. Någonting har hänt med dem. De vandrar vidare som nyskapade människor, människor med ett uppdrag och med en vision.
Ett uppdrag och en vision. En framtid och ett hopp. Och vi kommer fram till detta att Bibeln talar inte bara till oss om de yttersta tiderna. Den talar i högsta grad om det liv vi lever här och nu.
Viska du vind om en bättre jord
långt ifrån hunger och plåga
Av uppståndelsens kött blev tomma ord
av anden en tynande låga
Även om vi alla lever relativt lugna och välordnade liv så ser vi runt omkring oss att människor lider på olika sätt. Konflikter uppstår i alla hörn av jorden. När den ena avtar så startar alltid någon annan. Just nu lider vi med alla dem i Syrien som mist sina hem, förlorat familjemedlemmar och som kanske förlorat hoppet om en framtid. När den konflikten är löst kommer samma sak att hända på någon annan plats på jorden.
Människor far illa även i vårt rika, välordnade land. Många unga förlorar hoppet om en framtid innan de ens på börjat sitt vuxenliv. Hur ska vi kunna förmedla hoppet till dem?
Det viktigaste är att visa på att Jesus finns där. Han finns med i allt det som är som svårast. Han fick under sitt korta liv uppleva allt av mänsklig plåga och förnedring ända fram till det grymmaste avrättande som mänskligheten har kommit på. Så vad bibeln säger oss är, hur djupt du än faller finns Jesus där före dig och tar emot dig.
Hoppet för oss alla är att Gud kallar oss att förvalta Hans skapelse. Vi får sprida hans kärlek ut till en misströstande värld. Gud misströstar aldrig. Han har alltid ett hopp för sin mänsklighet. Så får vi var med att arbeta för en bättre jord så länge vi finns kvar här. Det har sin betydelse att det finns människor runt om vår jord som arbetar på att försvara människovärdet. Det är viktigt att det finns människor som slår larm när vi är på väg att missbruka vår jord. Trots att vi väntar på en ny himmel och en ny jord är det viktigt att vi är ansvarsfulla med den jord vi har.
Vi får också var med om att förmedla hoppet. Hoppet om att en förändring är möjlig. Hoppet om att detta livet inte är allt. Och framförallt, hoppet om att Gud finns, att han är med oss här på jorden och hoppet om att han kommer att ta emot oss en dag.
Viska du vind om en bättre jord
där mänska är människans like
Där Gud är bröd på den hungriges bord
och makten ej är hos den rike

Viska du vind om en jord så skön
där snålheten givit vika
Där människa svarar på människas bön
där alla vill dela lika
 
Kristina Färdeman