meny
 
 
   
   
   
   
   
   
   

 

pix

  

Kristus är uppstånden

2018-04-01   
 
Luk 24: 1-12

Jesus är inte i graven!

Den dagen då Jesus dog togs hans kropp om hand av Josef från Arimataia. De kvinnor som hade fått följa honom hela vägen från Galileen fick se graven och hur Jesu kropp lades där. När de återvände hem gjorde de i ordning välluktande kryddor och oljor. De tänkte att direkt efter den stilla påsktiden, ta sig tidigt på morgonen till graven för att smörja Jesu kropp. De fylldes av omsorg om sin Herre. De ville ta hand om Herrens kropp. Men vid graven möttes de av en stor överraskning: Jesus var inte där. Han hade uppstått. Den här händelsen är den viktigaste i hela den kristna förkunnelsen. Den berättas i alla fyra evangelierna. Lukas ger oss några viktiga aspekter.

Stenen var bortrullad från graven När sabbaten var över begav kvinnorna sig till graven. Det var tidigt på morgonen och allting var förberett, utom en sak som de inte hade tänkt på: Stenen vid gravens ingång. Den var stor och tung. ”Vem skall rulla undan den?” frågade de varandra. När de kom till graven märkte de först att den stora stenen redan var bortrullad. Sedan upptäckte de att Herrens kropp var borta. Så kan det också bli för oss när vi vandrar mitt i mörkret, i ovissheten och undrar vem kan hjälpa oss. Ibland är stenen redan bortrullad. Vi kan hamna i en liknande situation som kvinnorna. Men det viktigaste är att trots tvivlen fortsatte kvinnorna sin väg ända till målet. Därför vill jag säga till dig nu: Fortsätt din väg i tro, trots tvivlen och låt Herren själv verka i, med och för dig. Stenen är redan bortrollad från graven!

Från hopplöshet till ett nytt levande hopp. Kvinnorna trodde att de skulle hitta en död kropp, en ”Herre” som inte skulle kunna röra sig. Den Herre som man tidigare hade sett göra många under, som kunde väcka döda, han som gav ett nytt liv till de sjuka, nu skulle han ligga stilla. En kropp utan liv, som andra människor fick ta hand om, eftersom han inte själv kunde göra någonting. Så är det för många som tror på ”döda gudar”, tillverkade av människohänder, gudar som varken ser eller hör. Men, vår Herre är inte i graven. Han lever! Gud låter livet segra över döden. Även när vi kanske tror att allt hopp är borta, när inget liv tycks finnas, så vill Gud ge oss ett nytt hopp. Min vän, stanna inte vid graven, vid hopplösheten, vid förlusten, vid bekymret, vid tråkigheterna. Gud vill att du skall stå upp och gå mot ett nytt mål, mot ett nytt möte med Jesus, den levande Herren.

Tvivla inte, utan tro! Efter uppståndelsen visar Jesus sig för olika personer. Först var det för Maria från Magdala, sedan för två lärjungar som var på väg till Emmaus. Trots deras vittnesbörd kunde ingen tro på att Jesus verkligen hade uppstått. Då visade Jesus sig för alla elva medan de låg till bords. Den otro som Jesus såg hos lärjungarna är densamma som vi ser under vår tid. Ni har säkert hört talas om böcker som skrivs, om filmer som spelas, om förkunnare som reser hit och dit, som ifrågasätter Jesu uppståndelse. En del har t.o.m. gått så långt så att de inte tror på att Jesus någon gång skulle ha existerat. Det kan inte finnas bättre vittnesbörd än det från ett ögonvittne som Petrus, som säger ”Ni förnekade honom som var helig och rättfärdig och begärde att få en mördare frigiven, och vägvisaren till livet dödade ni. Men Gud har uppväckt honom från de döda, det kan vi vittna om” (Apg. 3:14–15). Och Paulus som själv förföljde alla dem som försökte tala om den uppståndne. Herren fick själv uppleva ett möte med Honom när han fick frågan: ”Varför förföljer du mig, Saul?” ”Vem är du?” frågade han. Och svaret blev så tydligt: ”Jag är Jesus, den som du förföljer” (Apg. 9:4–5). ”Är du inte död?” skulle han kanske ha kunnat fråga vidare. Men han kunde inte tvivla längre. Därför han skrev till korinthierna: ”Om Kristus inte har uppstått, ja, då är vår förkunnelse tom, och tom är också er tro” (1 Kor. 15:12-21).

Käre vän: någon sade Var glad, för Kristus lever! Ny framtid vill han ge. Var glad, för Kristus lever! Han öppnar livets port. Var glad, för Kristus lever! Han hälsa åt oss vann. Var glad, för Kristus lever! Kom låt oss gå med bud.