meny
 
 
   
   
   
   
   
   
   

 

pix

  

Våffeldag i Mariagården

2006-03-20   
 
Lördagen den 25 mars står det ”våffeldagen” i vissa almanackor, men Mariakyrkan firade dagen redan den 18 mars genom att servera kaffe och våfflor i Mariagården mellan kl 10 och 13.
Varifrån kommer då seden att äta våfflor just den här tiden? Jo, det hänger faktiskt samman med Jungfru Marie bebådelsedag, som är den första av vårens högtider och festdagar. Den kallas mer familjärt för vårfrudagen. I de kristna länderna har dagen firats sedan 600-talet.
Fram till 1953 var dagen helgdag i den svenska almanackan. I och med att helgdagen avskaffades, flyttades det kyrkliga firandet av Jungfru Marie bebådelsedag till den söndag som infaller mellan den 22 och 28 mars, i år den 26 mars. När påsken infaller tidigt är det regel att Jungfru Marie bebådelsedag firas söndagen före palmsöndagen.
Men det folkliga firandet av vårfrudagen ligger kvar den 25 mars.
Vårfrudagen har ansetts markera slutet på vintern och början på våren. En del traditioner från det gamla bondesamhället som har att göra med olika sysslors början och slut har därför knutits till denna dag - i norr skulle t.ex. timmerkörningen vara klar och i söder skulle man ha tröskat färdigt.
Jungfru Marie bebådelsedag kallas även för våffeldagen. Det beror på att benämningen vårfrudagen i folkmun så småningom förvanskats till just våffeldagen. Och därför vill många njuta av våfflor just då!


Många fann vägen till Mariagården på lördagsförmiddagen, och man passade på att köpa hembakat bröd av olika sorter.


Det fanns även godis som Torsdagsklubben tillverkat och sålde.


Och den som tyckte att snötäcket ute är ovanligt segt i år kunde förse sig med en uppsättning gröna växter, som en antydan om att våren är på väg.


Visste man inte vad man skulle köpa kunde man köpa en lott, ...


... och hade man då tur vid dragningen blev det fina vinster!

Och så förstås mellan varven en läcker våffla ...... i trivsamt sällskap.

Arrangemanget inbringade drygt 15.000 kr till Mariakyrkans verksamhet, vilket vi är mycket tacksamma för.
Vi tackar alla er som besökte oss och bidrog till ett lyckat arrangemang. Ni är välkomna åter till vår kyrka.

Vi tackar också alla de av våra medlemmar som på olika sätt entusiastiskt arbetade för att genomföra dagen på ett fint sätt! 
Arne Svensson