Fanny Danielsson vid kulturfrukost

2012-04-14

Vårterminens sista kulturfrukost i Mariakyrkan gästades av Fanny Danielsson, poet och mångsysslande kulturarbetare.

De cirka trettio besökarna fick lyssna till hennes egna texter om allt från mötet med pappas första flickvän från Kalmar på en gata i Jönköping till den verkliga betydelsen av ordet aldrig.

Hon berättade sedan om sin metod att ”sovande” på en kökssoffa tjuvlyssna på omgivningens samtal och därigenom få en inblick i vad som verkligen sker i världen.

Fanny har bott några år i Katrineholm, och hon flyttade hit utan att ha någon anknytning till staden, vilket förvånat många.

Hon gav också glimtar från sina stunder i radiostudior och hur man gör film om livet på en fjärran ö utan att behöva åka dit. Det går nämligen precis lika bra att bara sluta ögonen och fylla hjärnan med intryck från ön. Sedan är det bara att se till att det blir en film av det hela! Man behöver inte göra saker krångligare än de är.

Fanny deklarerade att hon gärna kommer tillbaka till Mariakyrkan. Kanske får vi då lyssna till en text om hur ett inte helt purungt auditorium med stark feminin dominans, efter att först belevat intagit en närande frukost, andäktigt lyssnar till en gudabenådad recitatör med ett av naturen givet, något trött utseende. Och sitt utseende ska man använda på bästa sätt, inte försöka göra om. Varför exempelvis kritiskt granska några hårstrån på en arm, när det finns en hel värld att beskåda!

Fanny Danielsson uppmanade deltagarna att själva börja skriva, ”för det kan ni, om jag kan”. Hon såg fram mot att det kanske blir en skrivarkurs i Mariakyrkan! Och för säkerhets skull delade hon också ut en skrivarläxa: ”Skriv ett brev till någon som du aldrig mer kommer att möta!”

Efter frukosten var det dags för Fanny Danielsson att inta scenen.

Arne