meny
 
 
   
   
   
   
   
   
   

 

pix

  

Resan till Ödeshög

2012-06-09   
 

Kl. 10.45 lördagen den 9 juni äntrade dryga tjoget förhoppningsfulla resenärer den abonnerade bussen utanför Mariakyrkan.
Färden gick söderut mot Linköping, och eftersom dagen redan var långt liden var resans första mål BrunnebyDär lät vi oss väl smaka, och vi kunde även shoppa loss i den välförsedda butiken.Nöjda och belåtna vandrade vi sedan ut i solskenet till den väntande bussen …… där Bengt-Olov med glatt humör väntade på att få föra oss mot nya äventyr.
När vi alla räknats in i bussen förkunnade Ing-Marie att det var ”Vägen till Klockrike” som väntade, och på den vägen kunde vi under hennes initierade guidning beskåda allt från åttkantslogar och vidsträckta potatisfält till vindkraftverk och allmänningar. Vi lotsades vidare på allt slingrigare vägar, ibland kantade av pampiga alléer, ibland omgivna av milsvida slätter. Ganska snart tappade vi räkningen på alla medeltida kyrktorn, och vi kände historiens vingslag, när namn som Magnus Ladulås och Birger Jarl nämndes.
Men plötsligt befann vi oss i nutiden, när de slingriga vägarna fylldes av cyklande tjejer som tappert kämpade sig fram på allt från fullfjädrade racerhojar till nostalgiska tantcyklar med korg.
Så dök Omberg upp vid horisonten, och Ing-Marie lärde oss att det inte var vilken bergknalle som helst utan en horst som tillkom för miljontals år sedan, när jordskorpan sprack upp i en förkastning vid Vätterstranden.
(Det var alltså inte så att en forntida jätte tog ett rejält avlångt spadtag och slängde ut det som Öland i Östersjön!)
På allt smalare och slingrigare vägar nådde vi så nästa stopp på färden, …
…”Sveriges vassaste Naturum” vid sjön Tåkerns strand, alldeles nyligen invigt av självaste kung Carl XVI Gustaf.Där mötte guiden Ruben upp och invigde oss i Tåkerns alla mysterier.
Traktens flora kunde enkelt beskådas i små bägare på ett bord, och det fanns möjlighet att avnjuta ett intressant bildspel.Det fanns även möjlighet att äntra fågeltornet …… och bekanta sig med våra bevingade vänner ……eller bara njuta av utsikten.

Mätta på intryck var det så dags att packa upp de medhavda matsäckarna för att sedan strax spänna fast säkerhetsbältena och ratta mot slutdestinationen – sommarhemmet i Ödeshög!

Efter att ha njutit av den vackra naturen en stund tog vi plats inne i sommarhemmet, där vi välkomnades av Roland Fransson och lyssnade till sång av Valdy Hallingfors, ackompanjerad av Ann-Marie Karlsson.

Kristina berättade om sin resa till Israel, och vi fick även se bilder därifrån.

Sedan var det dags att ta plats i fikakön …… för att avsluta dagen under gemytligt samspråk …… innan det blev dags att fyllda av fina minnen ta plats i den väntande bussen för att omsider anlända till Katrineholm, exakt vid den beräknade tidpunkten, kl. 22.

Och vädret hade hela dagen varit på vår sida! Visst regnade det ibland, men aldrig när vi befann oss utanför bussen! 
Arne