meny
 
 
   
   
   
   
   
   
   

 

pix

  

Resan till "En annan del av det fagra Östergyllen"

2013-09-12   
 
Lördagen den 24 augusti äntrade ett gäng förhoppningsfulla resenärer den abonnerade bussen utanför Mariakyrkan. och Bengt-Olov styrde oss med säker hand söderut mot "En annan del av det fagra Östergyllen"

Resan gick via Björkvik på slingrande vägar till färjeläget vid Bråviken. Där fick vi tillfälle att sträcka på benen i det vackra sensommarvädret, medan vi inväntade färjan som skulle föra oss till andra stranden.
Efter en kort färjetur och bussåkande på Vikbolandets slingrande vägar förbi bl.a. Häradshammars kyrka, där bland andra Zarah Leander är begravd, nådde vi lagom hungriga Stegeborgsgården, där vi lät oss väl smaka.
Nöjda och belåtna uppsökte vi sedan kyrksalen, där Wera talade tänkvärda ord till oss.


Därpå var det dags att åter uppsöka bussen......för att via ännu en färja ta oss till Stegeborg. Där försågs vi med hörlurar, som skulle ta oss till flydda tider.


Och efter lite funderande ljöd Herman Lindqvists röst i lurarna,...... och vi kunde börja vår guidade rundvandring i den mäktiga ruinen ...
... och blicka ut över färjan vi nyss åkt med.Vi undrade om vi skulle våga oss på att klättra upp i det mäktiga tornet ...... men modet och upptäckarlusten växte allteftersom. Efter lite kringströvande stod vi där uppe, och njöt av utsikten.

Gustav Vasas skateboardramp var det dock ingen av oss som vågade testa.
Istället lyssnade vi eftertänksamt till Hermans ord om att gamla borgar inte alltid kan ta klivet in i nya tider, och med slutklämmen, att "alla byggnader och mänskliga epoker en gång skall försvinna" ringande i våra öron sökte vi oss på nytt till bussen.

Nästa stopp var den vackra staden Söderköping, där vi ivrigt packade upp våra fikakorgar, och kanske promenerade en sväng bland de vackra husen, där många var försedda med upplysande historiska skyltar.På utsatt tid var vi så åter i Katrineholm, fulla av beundran för Bengt-Olovs skickliga rattande och Ing-Maries encyklopediska vetande om så gott som varje sten i Östergötland! Förhoppningsvis finns åtskilliga delar kvar att upptäcka av det fagra Östergyllen.
 
Arne Svensson