meny
 
 
   
   
   
   
   
   
   

 

pix

  

Moving Mountains

2013-11-24   
 


Som avslutning på Den Globala veckan för Rättvisa i Katrineholm bjöd Katrineholms Samkristna Råd in till en samling i Mariagården den 24 november. Där berättade Diakonia-aktivisten Emma Färdeman om en resa hon gjort till Betlehem i somras.

Hon presenterade sig som bördig från Enköping och studerar nu till språklärare i Göteborg. Som Diakonia-aktivist deltar hon i en studiecirkel med 10 studenter som brinner för en bättre värld. De samlas regelbundet till olika träffar för att lära och diskutera. Senast hade meteorologen Pär Holmgren satt dem in i klimatproblematiken.

Betlehemsresan var ett led i Diakonias Moving Mountains-projekt, en global konferens för unga, som samlade 150 deltagare från 40 länder. 15 av ungdomarna kom från Sverige.

Bland annat besöktes ett större flyktingläger. Det var ingen tältstad utan bestod av hus, enkelt byggda och påbyggda, allt eftersom behoven ökat när nya generationer tillkommit. Vattenförsörjningen var dålig, och elektricitet fanns sporadiskt. Men barn lekte, det fanns blommor på balkongerna och hoppet om en bättre framtid levde.

Men kvällen innan gruppen anlände till lägret hade en pojke arresterats och förts bort. Kanske skulle han återvända om en vecka eller 10 månader. Det fick man inte veta. Sådana händelser tillhörde vardagen. De var till för att bryta ner och skapa osäkerhet, menade Emma.

De besökte en olivlund, som i generationer vårdats och skänkt glädje. Tvärs över lunden skulle nu muren byggas.

Och hus revs. Emma berättade om Beit Arabiya ("Arabiyas hus") på Västbanken i det som kallas Area C, som rivits sex gånger sedan 1998 men envist byggts upp igen.

Vi fick veta, att för att hinna i tid till arbeten i Jerusalem krävs att man går upp vid fyratiden för att köa och trängas vid passagerna av check points på vägen till jobbet.

Diakonia-aktivisterna hann också besöka Döda havet, vars vattennivå ständigt sjunker på grund av avdunstning, och inga tillflöden finns.

Det var som synes en bekymmersam bild av situationen i mellanöstern, som Emma målade upp, och hon ställde naturligtvis den ofrånkomliga frågan: Vad kan jag göra? Vad kan vi göra? Tillbaka i vardagen är det lätt att glömma orättvisorna och problemen. Ska vi bojkotta Israel? Vi kan i alla fall börja prata om problemen och hur vi ser på situationen! Resa dit och med öppna ögon bilda en uppfattning! Det är lätt att fastna i turistkonceptet, att "resa i Jesu fotspår" och missa hur läget är idag. Och en sak får vi inte glömma; be om fred och lita på bönens kraft!

Emma svarade också på några frågor från åhörarna. En del frågor var lättare än andra, men på frågan om hon tror på en tvåstatslösning, svarade hon uppriktigt: "Jag vet inte!" Hon underströk att problemen är stora och svåra, och hon ansåg sig ännu inte ha tillräcklig kunskap för att ta ställning till hur konflikten bäst ska kunna lösas.

Säkert är dock att hennes besök i Mariagården bidrog till att sprida kunskap om situationen och kanske få fler att engagera sig i den krävande uppgiften att flytta berg. Nästa års Moving Mountains-konferens blir i Sydafrika, avslöjade Emma.

 
Arne Svensson